Adatipar és adatvagyon

Feladatai és célkitűzései között szerepel, hogy segítséget nyújtson a piac szereplőinek az adatok körüli felhasználhatóság, tárolhatóság, jogszabályi környezetnek való megfelelés témájában – különös tekintettel a hazai és Európai Uniós jogszabályi környezetére –, valamint az ezekben való eligazodásában. A munkacsoport hangsúlyos célja, hogy támogasson minden olyan adathoz kapcsolódó kezdeményezést – többek között például a kutatók adatokhoz való hozzájutását is –, amely elősegíti a korszerű digitális társadalom és gazdaság megteremtését.

Alkalmazások és piacfejlesztés

A munkacsoport célja, hogy a felhasználói és üzleti kihívásokat beazonosítsa, a megoldásokban rejlő potenciált felmérje, számszerűsítse, valamint validálja az érintett szereplők oldaláról és ezek alapján javaslatot tegyen a megoldásra úgy, hogy a legtöbb értéket teremtse a végfelhasználók számára, szoros együttműködésben a technológia és biztonság munkacsoporttal.

Nemzetközi kapcsolatok

Célja a nemzetközi színtéren zajló események nyomon követése MI területen, különös tekintettel az EU fejleményeire, valamint törekszik a hazai mesterséges intelligencia szereplők, mint az MI Koalíció, Nemzeti Laborok támogatására a külvilág felé történő kapcsolatépítésben. Így fontos feladata a nemzetközi információs- és együttműködési igények és lehetőségek felmérésére, a nemzetközi együttműködések fellendítése.

Oktatás és tudatosítás

A munkacsoport tagjai aktív szerepet vállaltak az MI Stratégia előkészítésében, majd megalkotásában. Jelenleg a Stratégia oktatási és tudatosítási intézkedéseinek megvalósításával, projektek tervezésével foglalkozik, emellett tananyaggal, képzésekkel kapcsolatos egyéni megkeresések koordinálása is feladatuk.

Szabályozás és etikai keretek

A munkacsoport feladatkörébe tartoznak a nemzetközi, különösen az EU-s jogalkotási kezdeményezések figyelemmel kísérése és véleményezése az MI és az adatgazdaság területén, szakmai javaslatok kidolgozása egyes jogi szabályozási tárgykörökben (pl. felelősség, tanúsítás, magas kockázatú MI-k kezelése, adatszabályozás, szerződési kapcsolatok alakítása), illetve igyekszik a teljes MI szakmai közösség számára a szabályozási kérdésekkel összhangban támogatói platformot teremteni.

Technológia és biztonság

Fő feladatuk az MI stratégia mentén induló projektekben a technológiai és biztonsági szűrő szerep betöltése, hogy egy közös platform felett könnyen újrahasznosítható komponensek jöjjenek létre, amelyek a jövőbeni alkalmazások egyszerű ráépülését fogják lehetővé tenni. Az első projektek összessége egy könyvtárként képzelhető el, amelyben a forráskódok, adathalmazok, műszaki leírás és használati utasítások laza, egymáshoz nem szorosan kapcsolódó halmazként lesznek elérhetőek. Ezzel párhuzamosan szoftveres tervrajzok mentén összeállítják a tipikus magyar MI alkalmazás vázát, majd eszközöket helyeznek üzembe a teljes MI alkalmazás életciklusának végig követésére.

A weboldal sütiket használ

az optimális működés érdekében. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához és elfogadod az
adatkezelési tájékoztatót.